Jalkahoitojen erot - Kosmetologi vai Jalkahoitaja?

18.11.2020

Me olemme siinä onnellisessa asemassa että meidän hoitolastamme löytyy sekä kosmetologeja että koulutettuja jalkahoitajia. Jalkahoitoviidakko voi olla sekava; mitä eroa sillä on kuka sen tekee? on paljonkin, tai ei ehkä niin paljon, riippuen tarpeesta. Tässä on tarkoitus avata sitä mitä eroa näillä kahdella on.


Karkeasti jaotellen on kahdenlaisia jalkahoidon asiakkaita. On niitä jotka kaipaavat kosmeettista kohennusta. He yleensä heräävät jalkahoidon tarpeeseen viimeistään silloin kun aurinko houkuttelee varpaat nauttimaan ulkoilmasta. Sitten on niitä joilla alkaa askel painaa ja jaloissa on mahdollisesti jo kiputiloja johtuen känsistä/syylistä, ihorikkeymistä, hakeamista ja niin edelleen. Tämä asiakasryhmä havahtuu siinä vaiheessa kun into lähteä lenkille haihtuu savuna ilmaan jalkojen epämiellyttävien tuntemusten vuoksi.  Näissä tapauksissa kaivataan jo vaativampaa jalkahoitoa.


Jalkahoito kosmetologin tai jalkojenhoitajan (AT) tekemänä, miten ne eroavat toisistaan?

Lyhyesti sanottuna näin: 

Kosmetologin jalkahoito on hemmotteleva ja sen tavoite on kohentaa jalkojen kosmeettista ulkonäköä. Kosmetologin hoitavat terveitä jalkoja ja tervettä ihoa. Kosmeettiseen jalkahoitoon voi kuulua kynsien lyhennys, kovettumien poisto, kuorinta, naamio ja hieronta. Toisinaan myös kynsien lakkaus.

Jalkahoitajan jalkahoito on terveyttä edistävää ja terveyden huollollista hoitamista. Tämä tarkoittaa sitä ammattilaisella on valmiudet hoitaa kivuliaitakin ongelmakohtia jaloissa. Näihin lukeutuvat mm. sisäänpäinkasvaneet kynnet, kivuliaat känsät ja syylät. Jalkahoitaja hioo paksuuntuneita kynsiä ja ohjaa tarvittaessa lääkärin tai jalkaterapeutin pakeille.  

Jalkaterapeutille ohjaudutaan silloin kun ilmenee alaraajan tai jalkaterän toimintahäiriötä ja rakennemuutoksia jotka vaativat yksilöllisiä kevennyksiä, mittauksia ja pohjallisia. 

Me haluamme auttaa sinua myös kotihoidossa. Kansainvälisten tutkimusten mukaan erilaisista jalkavaivoista kärsii lähes jokainen jossakin elämänsä vaiheessa, esim. jalkakivut, väsyminen, puutuminen ja turvotus, erilaiset asento-ja kuormitusvihreet, kovettumat, känsät, syylät ja niin edelleen. Usein vaivat johtuvat puutteellisesta päivittäisestä jalkojen omahoidosta. 

Voi tehdä paljon myös kotona ja siksi olemme ottaneet hoitolaamme kotihoitotuotteiksi Footlogixin-jalkahoitotuotteet joilla saat aikaan mahtavia tuloksia myös kotona. Kaikkea ei kuitenkaan voi eikä kannata tehdä itse, tällöin on hyvä varata aika meillä. Suositus on että jokainen kävisi vähintään kerran vuodessa jalkahoidossa jotta ammattilainen voi arvioida jalkasi hoitotarpeet ennaltaehkäisevästi.

Jalkojen omahoitoon kuuluu:

  • Jalkahygieniasta huolehtiminen, puhtaus ja kynsien leikkaaminen. lue ohjeet täältä!
  • Ihonhoito (rasvaus), varvarvälien tarkastus
  • oikeankokoisten sukkien ja kenkien käyttö, lue lisää täältä!
  • alaraajojen ja jalkaterän alueen lihasten huolto

Jaloissa esiintyvä kipu on aina hälytysmerkki, merkki siitä että jos parin viikon omahoidon jälkeen vaiva ei ole parantunut kannattaa hakeutua asiantuntijalle syyn selvittämiseen. Oikeaan aikaa aloitettu hoito saattaa pelastaa pitkäaikaiselta vaivalta ja on huomattavasti taloudellisempaa.

Kepeitä askelia!