Askel 2 – jalkojen päivittäinen ja viikottainen hoito

Jalkojen päivittäinen hoito

Jalkasi ovat tärkein liikkumisen välineesi. Kohtele niitä hyvin. Tätä toitotetaan tässä blogissa varmaankin kyllästymiseen asti mutta totta se on; puhtaus on kaiken hyvinvoinnin perusta. Siispä pese jalkasi, ne uskolliset kulkuvälineesi, päivittäin. Ei riitä että kastelet vain jalkasi vedellä. Mukaan tarvitset puhdistustuotteita. Jalkasi tarpeista riippuen voit käyttää miedosti happamia pesuaineita (suihkugeelit), antiseptisia-aineita sisältäviä puhdistustuotteita taikka rasvapitoisia tuotteita. Paras pesuveden lämpötila on 37 astetta eli hieman käden lämpöistä lämpöisempi. Liian kuuma vesi kuivattaa ihoa, usko pois, sitä ei kyllä uskoisi kun katsoo uimahallikeikan jälkeen rypistyneitä sormenpäitä. Asia kuitenkin on tämä, iho jäähdyttää itseään luovuttamalla vettä. Jäähdytys jatkuu vielä kuumalle altistumisen jälkeen joten iho pääsee kuivumaan. 

Aloita pesu jalan päältä, käsittele jokainen varvas ja varvasväli erikseen ja lopuksi pyöräytä jalkapohjakin puhtaaksi.

Kuivaa jalat huolellisesti, kiinnitä erityisesti huomiota varvasväleihin. Niihin jäävä kosteus voi jäädä muhimaan ja pahimmillaan johtaa ihon rikkeymään. Mikäli sinulla on kovettumia jaloissa älä tartu raspiin. Raspin käyttö voi provosoida elimistöä tuottamaan lisää kovettumaa. Sen sijaan panosta hyvään jalkavoiteeseen ja mahdollisesti kuorivia ainesosia sisältävään kovettumavoiteeseen. Onko sinulla känsiä, halkeamia kantapäissä taikka karheaa ihoa? Näissäkin tapauksissa päivittäinen rasvaus on kotihoidon ykköstykki. Hiero rasvaa ongelmakohtiin pyörivin liikkein, muilla iho alueilla voit olla suurpiirteisempi. 

Mikäli kärsit voimakkaasta jalkojen hikoilusta voit lopuksi suihkauttaa jalkasprayta jalkateriin ja kenkiin. Mikäli käytät kevennysterapia tuotteita asenna ne tässä vaiheessa, tiesithän että jalkojen kiputiloja, känsiä ja kovettumia voidaan helpottaa erilaisin kevennystuottein ja pohjallisin? Näitä tuotteita myyvät apteekit ja apuvälinekaupat.

Puhtaat jalat on mukava sujauttaa puhtaisiin sukkiin. Vaihda sukkasi päivittäin , mikäli nukut sukat jalassa vaihda ne kahdesti päivässä. Sukka on oikean kokoinen kun se on hieman jalkaasi suurempi, tarkoitus ei ole että sukka on kuin makkarankuori tai sukkahousu. Liian pienet sukat puristavat ja voivat lisätä jalkojen hikoilua. Pahimmillaan pieni sukkaisuus voi ohjata varpaita virheasentoon ja heikentää verenkiertoa ja lisätä varvasvälien vettymistä.

Huomaa kuitenkin että markkinoilla on tukisukkia, näissä puristavat ja tukevat ominaisuudet ovat tarkkaan mietittyjä. Tukisukkia käyttävät henkilöt joilta löytyy suonikohjuja, turvotusta. Erityisesti seisomatyötä tekevät henkilöt hyötyvät tukisukkien käytöstä. Älä kuitenkaan ala käyttää tukisukkia ilman selvää syytä.

Erityisesti silloin jos kärsit jalkojen hikoilusta suosi luonnonmateriaaleja jotka sitovat itseensä kosteutta, näitä materiaaleja ovat puuvilla, silkki ja villa. Myös urheilusukkavalikoimasta voit löytää itsellesi sopivat kosteutta imevät sukat. Urheilusukat ovat oiva valinta myös silloin kun jalka on altis rikkeymille kuten diabetesasiakkailla on tapana olla.

Muutama sana sukkahuollosta, sukat tulisi pestä 60 asteessa erityisesti silloin jos kärsit sieni-infektiosta mutta muutoinkaan se ei pahaa tee. Markkinoilla on myös desinfioiviapyykinpesuaineita ja jos yhdistät sen 60 asteen pesuun on lopputulos täydellinen.

Työelämä ja työturvallisuusasetukset ovat johtaneet siihen, että me vietämme kokoajan enemmän ja enemmän aikaa kengät jalassa. Tämän vuoksi on tärkeää että vaihtelemme kenkiä useasti päivän aikana. Ei ole hölmöä pitää töissä paria paria työkenkiä jotka vaihtaa lennosta kesken päivän. Näin kengät pääsevä välissä kuivumaan ja raikastumaan eikä jalatkaan pääse hautumaan ja kehittämään infektioita ja ihorikkeymiä. Kengän käyttöikäkin lisääntyy kun materiaali saa välillä levätä. Mikäli kengissä on nauhat, käytä niitä, älä riuhdo jalkaa kenkään ilman nauhojen avaamista tai kenkälusikkaa.

Kuten sukkien kohdalla, myös jalkineiden tapauksessa koolla on väliä. Oikean kokoisen jalkineen sisämitta on puolisenttiä omaa jalkaasi pidempi. Talvella ja silloin kun, puhutaan diabetesjalasta on ylimääräinen sentti vielä parempi. Olet ehkä tottunut kävelemään liian pienillä kengillä. Jos et ole viimeaikoina tarkastanut jalkasi kokoa tee se nyt. Jalka voi kasvaa vielä nuoruusvuosienkin jälkeen esimerkiksi raskauden aikana.

Jalkojen viikottainen hoito

Jalkojen viikottainen hoito on muutakin kuin jalkojen huolellista pesemistä. Nyt voidaan paremmin pureutua jalkojen ongelma kohtiin. Mikäli käytät viilaa voit varpaan kynsiä lyhentää kerran viikossa. Mikäli käytät leikkureita ei ole asianmukaista käyttää niitä joka viikkoa. Ongelma on nimittäin se että liiallisella leikkaamisella tulet lyhentämään kynsiäsi liikaa ja kynnet kasvavat varpaissa noin 1mm kuukaudessa eli viikossa 0,25mm, kenenkään kynsisakset eivät onnistu leikkaamaan niin lyhyttä pätkää kerrallaan. Leikkaa siis kyntesi vain silloin kun siihen oikeasti on tarvetta, esimerkiksi kuukauden välein. Käytitpä lyhentämiseen leikkureita tai viilaa viimeistele lopputulos aina viilaamalla. Viimeiset viilan vedot tulee vetää ulkoreunasta sisäänpäin, näin kynsi jää reunaltaan mahdollisimman sileäksi ja kiinteäksi. Paksuuntuneita kynsiä voi varovasti viilata kynnen päältä ohuemmaksi.

Kynsinauhat pysyvät pääsääntöisesti siisteinä ja terveinä päivittäisellä rasvauksella. Viikkohuollossa voi kynsinauhoja kevyesti lykkiä alaspäin ja käyttää kynsinauhoja pehmittävää ja sulattavaa kynsinauhavettä tai -voidetta. Seuraa tuotekohtaisia ohjeita.

Kotijalkakylvyt on kätevä toteuttaa saunomisen yhteydessä. Laske saaviin hieman kädenlämpöistä lämpimämpää vettä, mukaan voi laittaa esimerkiksi jalkakylpysuolaa. Seuraa tuoteen mukana tulevia ohjeita. Liuota jalkojasi 5-10minuuttia. Mikäli sinulla on diabetes ole maltillinen, 3-5minuutin liuotus riittää. Mikäli kärsit kuivasta ihosta, tee kylpy korkeintaan kahdesti kuukaudessa. Muistat kun puhuttiin veden kuivattavasta ominaisuudesta. Mikäli sinulla on jaloissasi sieni-infektio pidättäydy kylvetyksestä jotta et edesauta infektion leviämistä terveeseen kudokseen. Sieni-infektion ollessa kyseessä kipitä lääkäriin tai vähintäänkin apteekkiin hakemaan täsmähoitotuotteita infektion taltuttamiseen.

Kylvettämisen jälkeen toimi kuten päivittäisessä jalkojen hoidossa.

Meidän hoitolastamme löydät seuraavat jalkojen hoitoon liittyvät tuotteet:

Hilla jalkavoide 15€

BiON Glycolic 20% skin cream 32€

Kuorintavoide karhealle ja paksuuntuneelle iholle, niin jalkoihin kuin kyynärpäihin. Glykolihappo (20 %) ja eri aktiiviaineet stimuloivat ihon toimintoja ja hoitavat solujen liikakasvua sekä keratiinimuutoksia.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: